ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Published: Friday, 27 September 2019

Данас је у ОШ “8.септембар” традиционално обележен Европски дан језика. Актив страних језика је у сарадњи са библиотекаром школе, Елидом Вучић, организовао квиз и радионицу у којој су учествовали ученици од трећег до осмог разреда.

Након уводног дела у коме су присутни имали прилике да чују поздраве на разним европским језицима, Дуња Петровић, ученица седмог разреда, прочитала је краћи текст о оснивању, задацима и циљевима Европског дана језика, као и неке занимљивости о најзаступљенијим језицима света и Европе. Након тога је Сенка Пешић, ученица петог разреда испричала  француски алфабет и речи које почињу почетним словима алфабета.

Пошто се од ове школске године библиотекарка школе придружила активностима у обележавању Дана језика, она је одабрала неколико занимљивих и духовитих пословица на пиротском говору које је прочитала ученица петог разреда, Доротеа Ранчић.

Након пословица, ученици трећег разреда су отпевали песму Days of the week (Дани у недељи) на енглеском језику, након чега је уследио квиз о општем познавању језика где су ученици учесници и сви присутни имали прилике да провере своје знање о језику. По завршетку квиза, Јелена Ранчић и Јована Стојановић су отпевале песму We are one, из филма The Lion King (Краљ лавова).

Након ових активноси уследила је радионица. Ученици су, подељени у пет група, правили и украшавали постере: четири групе су направиле постере са изразима на разним језицима (Поздрави, Како си? Како се зовеш? и Волим те) а пета група је направила постер са изрекама, пословицама и причама на пиротском језику.

Након радионице постери су окачени у холу школе.