О школи

Published: Friday, 03 December 2010

--

Историјат школе

Као васпитно-образовна установа ОШ „8. септембар“ из Пирота почела је са радом 5. септембра 1961. године. У првој школској 1961/62. години школа је имала укупно 30 одељења, од тога су по два одељења била комбинована у Пољској Ржани и Држини.

Првих 15 година школа је имала брз и динамичан развој, што указују и чињенице да је школа са издвојеним одељењима имала 1352 ученика и 45 одељења. Школске 1991/92. године, одлуком Владе Републике Србије, Основна школа „Братство јединство“ из Сукова припојена је ОШ „8. септембар“ из Пирота. У састав новоформиране школе ушла су и издвојена одељења у Петровцу, Војнеговцу, Чиниглавцима, Срећковцу и Обреновцу. У том периоду, односно школске 1991/92. године, школа је имала 62 одељења и 1518 ученика.

Поносни смо што су нашу школу похађали : Светислав Кари Пешић, прослављени кошаркашки тренер, Раде Манић , фудбалски репрезентативац, Раде Тодоровић светски и олимпијски шампион из математике.

 

Данас школа има 52 одељењa и 1064 ученика од тога 40 одељења у матичној школи и 12 одељења у Пољској Ржани, Сукову, Држини, Петровцу и Војнеговцу.

Настава се одвија у две смене у матичној школи и издвојеном одељењу у Пољској Ржани, док се у издвојеним одељењима у Петровцу, Држини, Војнеговцу и Сукову настава  одвија у преподневној смени

 

 Услови у којима школа ради

 

У матичној школи постоји 17 учионица, 9 кабинета, школска библиотека и медијатека, трпезарија, две наставничке канцеларије, три канцеларије стручних сарадника, просторија за разговоре са родитељима, три канцеларије за секретаријат школе, канцеларија директора, помоћника директора, мала и велика фискултурна сала, које су у потпуности реновиране, као и спортски терени у дворишту школе. Школа је недавно потпуно реконструисана чиме су створени добри услови за учење и боравак деце. Школа има две учионице  на отвореном, као и летњу позорницу. У школи постоје два лифта, тоалети намењени деци која се отежано/несамостално, уз помоћ помагала крећу, као и приступна рампа на улазу у школску зграду.

У школи је организован продужени боравак за први и други разред за чије потребе је, неопходним намештајем, опремљена једна учионица.

Од школске 2022/23. године у оквиру школе је почео са радом припремни предшколски програм. Васпитно-образовни рад се организује у две групе. Васпитно-образовни рад у припремним предшколским групама обављају васпитачице школе. Припремне предшколске групе  имају своју радну просторију, мокре чворове, посебан улаз, две помоћне просторије. Улаз је независтан од улаза основаца што омогућава већу безбедност деце. Радна просторија је опремљена одговарајућим намештајем намењеним деци предшколског узраста. Деца и васпитачи из припремних  предшколских група су укључени у целокупни васпитно–образовни рад школе.

У школи је запошљено 125 радника, од тога 89 ради у настави, 13 радника чине руководство и адинистрацију и 17 радника чине помоћно и техничко особље.

 

 

 Специфичности наше школе, досадашњи развој школе, значајни догађаји и успеси

 

          Основана 1961. године, школа постоји већ пуну 61 годину и за то време је прошла кроз низ промена и развојних трансформација, не заборављајући ни једног тренутка да је ученик, са свим својим индивидуалним карактеристикама и потребама, централно место развоја школе.

Специфичности наше школе:

  1. реновирана школа у потпуности – подстицајна и пријатна средина за боравак и учење,
  2. ограђено и уређено двориште – већа безбедност ученика,
  3. продужени боравак – боља сарадња са родитељима и јачи васпитн образовни рад са

ученицима,

  1. ППП – боља адаптација деце за полазак у школу,
  2. одличан положај школе – више функционалних знања,
  3. учешће у пројектима- иновације у настави, нове методе и технике рада,
  4. ваннаставне и хуманитарне активности – знања, вештине и навике и активно учешће у

друштвеном животу.

Ресурси школе: објекти у самој школи, објекти и привредне организације друштвене средине, удружења, културне, здравствене, социјалне установе у локалној заједници, васпитно образовне установе, локална самоуправа, владине и невладине организације, ученичке организације у школи, локални медији, стручан наставни кадар, родитељи посвећени образовању и развоју своје деце, природне, културне, историјске специфичности краја...

          Наша школа је увек била отворена за нове идеје и стално тежила ка побољшању услова и квалитета рада. Међу првим школама у Србији укључила се у реформу образовања. Због тога је била изабрана да буде пилот школа у оквиру „Школског развојног планирања“. Поносни смо што је школа „8. септембар“ са још 39 школа у Србији 2002. године учествовала у пилот фази и урадила пројекат „Да нам школа буде боља“, који је финансиран од Светске банке са 5.500 долара.

          УНИЦЕФ је школи 2004. године даривао спортску и дидактичку опрему у висини од око 500.000,00 динара. Народна канцеларија председника Републике и НВО „Пробудимо Србију“ је у сарадњи са локалном самоуправом 2006. године изградила прву послератну школу у селу Петровац. Уговор вредан око 3.500.000,00 су потписали Драган Ђилас испред канцеларије, председник општине мр. Владан Васић и директор школе Љубиша Ћирић.

НВО „Наша Србија“ је у периоду од 2008. до 2011. године поклонила школи три „Парка пријатељства“, који су инсталирани у Пољској Ржани, Држини и Петровцу. Од ове организације било је поклона у виду рачунара, као и десетодневно летовање за 15-оро ученика наше школе 2010. и 2011. године у кампу „Школе пријатељства“ на Тари.

Америчка амбасада у Београду и Национална гарда државе Охајо извршили су реконструкцију и доградњу школе у Пољској Ржани. Вредност радова износила је 50.000 долара. Следеће године школа је добила још 10.000 долара за увођење даљинског грејања. Свечаном отварању објекта 2010. године присуствовала је америчка амбасадорка у Београду, Мери Ворлик.

Пројектом „Дигитална школа“ Министарство за телекомуникације Републике Србије комплетно је опремила кабинет информатике у матичној школи, издвојеним одељењима у Пољској Ржани и Сукову поклонила 5 рачунара, а за потребе школе још 5 пројектора и лаптоп рачунара.

Поред ових веома значајних пројеката, у школи су реализовани и многи други који су значајно утицали на унапређење наставе и рада у школи.

„Деца воле опремљеност школе“ је један од два пројекта које је финансирало Министарство просвете и спорта. Овим пројектом формирана је мултимедијална учионица за извођење наставе српског језика. Други пројекат „Наука без граница“ представља међународну сарадњу и размену искустава наше школе и школе из Бугарске. „Спорт без граница“ је други пројекат везан за међународну сарадњу, такође са школом из Бугарске.

Школа реализује, годинама уназад, пројекат „Школа без насиља“ под покровитељством УНИЦЕФ-а, Министарства просвете и спорта и Министарства здравља, чијом реализацијом се труди да створи школу која ће бити подстицајна и безбедна средина за развој деце.

„Да нам корак буде исти“ је пројекат који пружа подршку деци из маргинализованих средина, одобрен од Министарства просвете и спорта, а реализован у сарадњи са ОШ „Свети Сава“. „Буди део коцке рубико“ је пројекат реализован и одобрен од стране Save the Children u Iruch Aid. Циљ је смањивање препрека за учење и стварање једнаких услова за сву децу, без обзира на разлике у пореклу, знању, искуству, вери и једнако уважавање свих уз поштовање различитости.

На конкурсу Општине за импементацију локалног плана акције за децу, одобрен је пројекат „Да се боље чујемо и разумемо“, набављен је школски разглас.

Од Општине смо добили средства за реализацију пројекта „Разумемо се, прихватамо и поштујемо“, који је намењен ученицима сеоских школа, а реализован у сарадњи са матичном школом. Циљ пројекта је међусобно упознавање деце и јачање психолошких, емоционалних и социјалних капацитета деце.

У циљу осавремењивања наставе и опремања школе што напреднијим наставним средствима, школа је учествовала у бројним пројектима и обезбедила боље материјално-техничћке услове рада. Од компаније Тигар Тајерс добили смо 10 компјутера и 10 пројектора. Учешћем у њиховом пројекту „Безбедна породица у 21. веку“ награђени ученици су добили вредне награде, а школа пано.

Представници пројекта „IT караван 2“ су одржали предавања деци о безбедности на интернету и поклонили школи 1 робота, а у акцији телевизије Б92 школа је добила 5 робота који служе савременијој и напреднијој настави информатике.

Учешћем у пројекту „Битка за знање“ Телекома Србије, школа је добила 1.000.000 динара за куповину 3 лаптоп рачунара, три пројектора и пројекционих платана, 16 компјутера и 16 камера за опремање информатичког кабинета.

Пројектом „Green classroom“, финансираним од стране локалне самоуправе (ЛПА), школа је добила лаптоп рачунар, пројектор и цвеће за улепшавање школског амбијента.

Веома важан пројекат, са чијом реализацијом је почето на крају школске 2016/17. године, јесте комплетна реконструкција школе средствима Владе Републике Србије (65.000.000 динара). Урађена је комплетно нова електро-инсталација, окречене су учионице, ходници, канцеларије, замењени су подови, постављене нове плочице у ходницима, извршено је каблирање и уведен интернет у свим учионицама, комплетно су урађени тоалети, фасада школе, фискултурна сала, свлачионице и школско двориште. Школа је добила амфитеатар на отвореном, постављено је спољашње осветљење, урађена је ограда школског дворишта у дужини од 230 метара. 

Школа је добитник признања „Вук Караџић“ са златником, за допринос у унапређењу образовања и васпитања.

У школи се реализује пројекат „Професионална орјентација ученика основних школа на преласку у средњу школу“, чији је носилац ГИЗ и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Активностима су обухваћени 7. и 8. разред. Циљ пројекта је изградња школског и ваншколског система професионалне оријентације за младе на прелазу између основне у средњу школу, односно у свет рада и функционисање тог система на нивоу целе земље, као и оснаживање постојећих капацитета за професионалну оријентацију у школском и ваншколском сектору.

Пројекат „Зауставимо дигитално насиље“ под покровитељством УНИЦЕФ-а, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Теленор, такође се  спроводи дужи низ година у школи. Спроводе га ученици 4. и 6. разреда са својим одељењским старешинама.

Школа континуирано настоји да унапреди свој рад, између осталог и кроз учешће у бројним другим пројектима, као што су: „Дигитални свет за све нас“ чији је носилац  Министарство просвете, науке и технолошког развоја; Пројекат Савеза за школски спорт Србије и Олимпијског комитета Србије „Европска недеља спорта“; „Ђак репортер“, чији је носилац такође Савез за школски спорт; „Рециклирање је лако јер школарци знају како“; пројекат „Покренимо нашу децу“, чији је носилац  Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Aqua Viva; „Чепом до осмеха“; „Подигнимо свест за чистији свет“; „Здраво растимо“; Пројекат „WWF (СВЕТСКА ФОНДАЦИЈА ЗА ПРИРОДУ) - АКАДЕМИЈА ЗА ПРИРОДУ“ ; „Заштитимо децу од сајбер насиља“; „Засади дрво“; „Од читања се расте“, „Од игре и забаве до бољег здравља“, „Упознај мој град и његову околину“...

Наша школа је учешћем у пројекту „Чаробна интеркултурална мрежа“ дала допринос остварењу 4. циља од 17 циљева УН-а: Квалитетно образовање. Циљ пројекта је интеркултурално повезивање деце, припадника различитих народа, широм света путем вршњачког учења о другим народима, њиховим земљама и културама.

Школа је учествовала у пројектима МАДАД 1 и МАДАД 2, чији је циљ био да се одговори на потребе миграната, избеглица и тражиоца азила у Србији за опоравком, да се ученици мигранти што боље уклопе у формални систем образовања, смањивање препрека за учење и стварање једнаких услова за све, без обзира на разлике у пореклу, знањима, интересовањима, искуству, особеностима, вери...

У оквиру пројекта „Музика је лек за душу“, који је финансиран средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, из пројекта „МАДАД 2“, поред многобројних активности усмерених на подршку ученицима мигрантима и ученицима из осетљивих група, реализована је и студијска посета модел школи ОШ „Алекса Дејовић“ у Севојну.

Пројекат „Школе за 21. век“, чији је носилац  Министарство просвете, науке и технолошког развоја, British Council, су спроводили ученици 5-8 разреда са наставницом информатике. Циљ овог програма је да ученици стекну вештине критичког мишљења и решавања проблема. Поред стицања вештина критичког мишљења и решавања проблема, ученици су усвојили практичне вештине програмирања.

Пројекат „Квалитетно образовање за све“, чији је носилац Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Савет Европе се у школи реализује од школске 2019/20. године, у трајању од 4 године. Циљ пројекта је подстицање квалитетног образовања и борбе против дискриминације у образовању кроз примену Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе и побољшање квалитета образовања подстицањем демократске културе у формалном образовном систему применом анти-дискриминаторног приступа базираног на стандардима и праксама Савета Европе.

Пројекат „Повезане школе“ је пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства трговине, туризма и телекомуникација. У 1. и 2. фази пројекта у матичној школи, а у 3. фази пројекта и у сеоској школи у Сукову је урађена комплетна рачунарска мрежа. Постављени су уређаји за приступ Wi-Fi интернету у свим ходницима. Такође, у свим учионицама, кабинетима и канцеларијама је омогућен приступ интернету. Цела школа је прикључена на оптички интернет.

''Путујућа еко школа'' се спроводи у оквиру пројекта: ''Еколошко образовање - мост за одрживи развој прекограничног региона'', који суфинансира Европска Унија кроз Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска - Србија.

У оквиру пројекта “Подршка ромским ученицима у превазилажењу последица КОВИД-19 у образовању” двадесет два ученика ромске националности је добило таблете на коришћење.

Школа је учествовала у пројекту „Connecting classrooms“, који је међународног карактера, под покровитељством British Council и средње школе из Марока. Циљ овог пројекта је да се одређене теме на енглеском језику обрађују истовремено на часовима у овим државама.

Пројекат „Иницијатива за смањивање неједнакости у образовању - АРИСЕ“Општи циљ пројекта је повећање праведности и, како му само име каже, смањивање неједнакости у образовању. Формиран је школски развојни/акциони тим који је похађао обуку одржану од 8. до 11.3.2022. године у Београду, на којој је сачињен акциони план са три специфична циља - јачање односа у школи кроз неговање различитости и смањење нетолеранције; смањење стопе осипања и смањивање неједнакости кроз сарадњу са родитељима и локалном заједницом. Активности предвиђене планом су реализоване током другог полугодишта. Изградња учионице на отвореном и пропратне активности ће бити реализоване када се за то стекну сви потребни услови.

Пројекат „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка“ (скраћени назив „Учимо сви заједно“), спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ уз подршку Делегације Европске уније у Србији. Пројекат ће трајати 2 године. Успешно је завршена обука за 30 наставника „Наставници као носиоци квалитетног образовања за сву децу“, која је била прва, уједно и једина активност за школску 2021/22. годину.

 Поносни смо на нашу школу јер...

 

Само у прошлој школској години 37% (388) наших ученика учествовало је на општинским такмичењима и освојило 236 (22%) награда. 53% (556) од укупног броја ученика учествовало је на окружним такмичењима и донело 204 (19%) признања. 6% (65) наших ученика стигло је до републичког нивоа. Освојена је 1 прва награда, 5 других и 5 трећих награда. Поносни смо на наше гимнастичаре, кошаркаше, атлетичаре, пливаче, стонотенисере, стреличаре због златних пехара и медаља, освојених на међу окружним такмичењима. Хвала малим олимпијцима на првим местима. Наши ученици имају учешћа на бројним конкурсима ни освојена прва републичка места. Наши су осмаци ове године на завршном испиту постигли резултате изнад републичког просека. У три наврата били смо домаћини Републичких такмичења из математике 1990. године, физике 1993. године, а маја 1996. године одржана је и Републичка смотра „Наука младима“.Од 1. септембра почео је са радом Припремни предшколски програм у 2 васпитне групе. Годинама уназад продужени боравак успешно функционише са 12-очасовним радним временом. Перманентно је стручно усавршавање наставника чији су примери добре праксе запажени у друштвеној заједници и награђени светосавским наградама, похвалама и признањима од стране стручне заједнице. Развијамо демократску културу кроз пројекат „Квалитетно образовање за све“. Унапређујемо инклузивну праксу школе кроз пројекте „АРИСЕ“ и „Учимо сви заједно“ иницијативом за смањење неједнакости у образовању. Друштвена заједница нас препознаје као значајне партнере и укључује у пилот пројекте од високог друштвеног и културног значаја као што су: “Културне потребе ученика виших разреда основних школа“, „Национално праћење ефеката пандемије на образовне процесе и праксе у Републици Србији“, „ТАЛИС 2024“. Поносни смо на изузетну сарадњу са локалном заједницом, опремљеност школе савременим дидактичким средствима, међународну сарадњу са школама и учешће у Еразмус и еТwининг пројектима.

Реконструисана, модерна, у пуном сјају, школа „8. септембар“ стоји поносно више од 6 деценија на истом месту са истом визијом да буде по мери сваког детета.